Aktuális események

Nincs esemény

Eseménynaptár

szeptember 2021
H K SZ CS P SZ V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

BejelentkezésSzavazás

Honlap megítélése
 

Ki olvas minket?

Oldalainkat 15 vendég böngészi


Designed by:

Idén is sikeres Masters világversenyen vettek részt játékosaink PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Kecskés László   
2018. október 28. vasárnap, 14:34

Thumbnail
 

A szabályok szerint páratlan években Világbajnokságot, páros években Európabajnokságot rendeznek a vizes sportágakban és a profik versenye után a Seniorok is megmérettetik magukat. 2018-ban a Masters Európabajnokságot Szlovéniában, a Júliai-Alpok lábánál fekvő Kranj városában rendezték. Pontosabban csak a vízilabda (augusztus 26-31.) és a medencés úszás (szeptember 02-07.) versenyeit, mert a további három sportág küzdelmeit másik három városban bonyolították le. A műugrást augusztus 29. és szeptember 2. között Jesenice-ben, nyitott medencében, a szinkronúszást szeptember 4-8. között Kamnik-ban szintén nyitott medencében, míg a nyíltvízi úszást a szeptember 8-9-i hétvégén Bledben. Egyesületünk tagjai közül idén is öten mérettették meg magukat két sportágban.

 

 

Nézzük, hogyan alakultak az események.

Vízilabda

A szlovén szervezőknek már volt gyakorlatuk vízilabdás világverseny megszervezésében, 2003-ban itt rendezték meg a profik és a Seniorok Európabajnokságát is. 15 év után, augusztus 26. és 31. között a kranji Olimpiai uszoda két 50 méteres medencéjében kialakított három pálya adott otthont a LEN rendezvénynek. 17 országból 66 csapat, 892 játékossal jelent meg. 9 férfi korcsoportban 56 csapat nevezett, ezek közül 13 volt a magyar, akik 6 korosztályban szerepeltek. A hölgyeknél most 2 kategóriát alakítottak ki, a +30-as korcsoport mellett összevonták a +35 és a +40-es kategóriákat. A gyengébbik nemet magyar részről egy csapat képviselte a +30-asok között.

Idén csak a +45-ös korcsoportban voltunk érdekeltek. Bánfai Balázs idén is a Budai LTD, míg Egressy András, Kalaus Valter, Plesztovits István és Tóth Kecskés László a BVSC Heavy Tools színeiben indult. Ebben a kategóriában neveztek a legtöbben, 10 csapat. A résztvevőket két ötös csoportba sorolták. A sorsolás szeszélye folytán játékosaink azonos csoportban, az A-ban küzdöttek egymás ellen.

A csoport

• Real Canoe NC Madrid (ESP) – a 2017-es Masters VB 10. helyezettje

• Veteran 70 Split (CRO) - a 2017-es Masters VB 2. helyezettje

• Imperial Sport (MDA) - a 2017-es Masters VB 4. helyezettje

• BVSC Heavy Tools (HUN) - a 2017-es Masters VB 9. helyezett Tungsram SC-re épült

• Budai LTD (HUN) - a 2017-es Masters VB 16. helyezettje

B csoport

• YBL-Octopus (HUN) – a 2017-es Masters VB 1. helyezettje

• VK Dubrovnik Veterani (CRO) - újonc

• VK Veterani Kosi (SVK) - részben a 2017-es Masters VB 15. helyezett Pöstyén-re épült

• Uerdingen Masters WPC (GER) - újonc

• Helsingfors Simsallskap (FIN) - a 2017-es Masters VB 12. helyezettje

Először körmérkőzések voltak a csoportokon belül, majd a csoportok azonos helyezettjei játszották a helyosztókat.

A Budai LTD csapata egy kicsit átalakult a tavaly Masters VB-hez képest. Lecserélték mindkét kapusukat, Mészáros Gyula és Vas József személyében olyan hálóőreik voltak, akik legalább bajnokságban játszanak (a Budapest Bajnokságban a Sunday Boys kapusai), továbbá három új mezőny játékost is igazoltak, Vadovics László, Hódi Norbert és Köllő Attila személyében. Utóbbi, az YBL-Octopussal Masters Világbajnok volt tavaly. Sajnos edzői elfoglaltságai miatt Attila csak az utolsó két mérkőzésre tudott a csapathoz csatlakozni, de még így is nagy erősítést jelentett együttesének.

A másik érdekeltségünk a BVSC Heavy Tools csapata volt, amely a 2017-es Budapesti Masters VB-n indult Tungsram SC reinkarnációja. Tavaly, a Tungsram csapatát zömében az 1427 VSE meglévő, illetve leendő játékosai, valamint BVSC-s és a megszűnő Izzóból a BVSC-be tartó játékosok alkották. A tavalyi 13 fős keretből idén heten (Országh Mihály, Vörös László, Deak Péter dr., Kőhalmi András, Monostori Attila, Katona Endre, Ugray Zoltán) kikerültek, mivel vagy eligazoltak, vagy más korosztály csapatához kerültek, vagy a családi és munkahelyi elfoglaltságok miatt nem tudtak részt venni a Tornán. Helyükre BVSC-s, leendő BVSC-s (Regős Ádám, Getta Tamás, Bozsó Miklós) 1427 VSE-s (Kalaus Valter), UVSE-s (Gál Imre) és Sunday Boys-os (Torda Péter) játékosok kerültek. A csapat,Tóth Kecskés Laci (TKL) személyében egy kapussal érkezett az EB-re.

 

Thumbnail
A nyitott 50-es medence

 

1. nap, 08.26. vasárnap

A +45-ös korosztály első mérkőzését vasárnap reggel 9:00 órakor a spanyol Real Canoe CN és a Budai LTD vívta egymással. A két csapat a Masters VB-n is egy csoportban volt, akkor a spanyolok 16-5-re simán nyertek. Most egy kicsit más volt a helyzet a spanyolok 11 fős keretében három helyen volt változás, illetve új női edzővel érkeztek. A találkozó első felében fej-fej mellett haladtak a csapatok, Alberto Jimenez büntetőjével 4-3 volt a félidő a spanyolok javára. A Budai a következő két negyedben 1-1 gólt engedélyezett csak a hispánoknak, de ez kevés volt a győzelemhez, mivel ők a második játékrészben már nem tudtak gólt szerezni, 6-3 lett a vége.

Rögtön utánuk a BVSC szállt vízbe a horvát Veteran 70 Split ellen. A tavalyi Világbajnoki ezüstérmes csapatban a három távozó helyére négy új játékos érkezett. Idén is a csapat tagja volt az első független horvát válogatott tagja, a center Dejan Savicevic. Nagyon álmosan kezdtünk, szoros emberfogással indítottunk, ami utóbb hibás döntésnek bizonyult, Dejan Savicevic-et nem tudtuk tartani. Kiharcolt egy emberelőnyt, amit értékesítettek, majd jött egy centergól, aztán elváltottuk magunkat, amit góllal büntetett a horvát csapat. 3-0-nál Tompa Gábor kinti lövésével szépítettünk.4-1-es első negyed után védekezést váltottunk, így a második és a harmadik negyedben csak 1-1 gólt lőttek a Splitiek, egyet ötméteresből a második negyedben, majd még egyet emberhátrányos lefordulásból a harmadikban. A gond viszont az volt, hogy mi meg egyet sem. Az utolsó negyedben potyogtak a gólok először kettőt lőttek a horvátok, majd mi is kettőt vágtunk, a végén még egy potya ízű gólt kaptunk félpályáról, 9-3-mal zártuk az első napot.

 

2. nap, 08.27. hétfő

Ezen a játéknapon a két magyar csapat egymás ellen játszott. A június végén megrendezett BVSC –s senior felkészülési tornán a felek már találkoztak egymással, akkor 16-1-re nyert a BVSC. Most az első negyedet 2-0-val abszolválta a vasutas csapat. A második negyedben még kettőt hintett a BVSC, Holbok Sándor csak szépíteni tudott a játékrész végén. A zuglóiak a harmadik negyedben egy 4-0-t produkáltak, míg a záró negyed 4-1 lett. A Budai második találatát Bánfai Balázs szerezte, aki 9-1-nél beúszott középre és 5-6 méterről kilőtte a hosszú felső sarkot. TKL korábban védte Balázs hasonló lövéseit, de most ennél már tehetetlen volt, 12-2-es BVSC győzelemmel zárult a magyar derbi.

 

3. nap, 08.28. kedd

A Budai LTD-nek megint korán kellett kelnie, mivel a reggel 9:00 órás uszodanyitáskor ismét ők kezdték a napot, de most kivételesen a nyitott 50-es medencében. Szerencsére az időjárással nem volt gond, verőfényes napsütés fogadta a csapatokat. Szóval a Budai LTD indította a napot a Veteran 70 Split-tel. Bánfai Balázséknak nem sok babér termett a horvátokkal szemben. Az első negyed 3-1, a második 6-1, a harmadik 3-1, majd a végére teljesen összeesett a Budai és kaptak zárásként egy hetest, úgy, hogy gólra már nem futotta tőlük. 19-3 volt a vége.

A BVSC-nek egy újabb nagy falat következett a moldáv Imperial Sport személyében Senkit ne tévesszen meg, hogy moldáv csapatról beszélünk a játékosok nagy része orosz származású. A Tungsram, a tavalyi Masters VB-n már találkozott az Imperial Sporttal a nyolc közé jutásért folytatott harcban, akkor 11-6-ra nyert a Sergei Ivlev által vezetett VB 4., moldáv-orosz csapat. A BVSC erősebb összeállítású csapat, mint a Tungsram volt, így bíztunk egy esetleges revansban. Sajnos azzal viszont nem számoltunk, hogy ez az Imperial már csak kis részben azonos a tavalyi gárdával, ők még jobban tudtak erősíteni. 5 távozó helyére 6 orosz származású játékost igazoltak, négyet a tavalyi +45-ös orosz Baltic Masters együttesétől, a 2000-es Sydney-i olimpián ezüstérmes, a 2004-es Athen-i olimpián bronzérmes és a 2002-es belgrádi Világ Kupán aranyérmes több százszoros orosz válogatottat Irek Zinnurovot a +40-es Szentpétervártól és a +30-as kategóriában tavaly még a kazah Kazan csapatában játszó Vladislav Masliuk-ot. Streaming közvetítés hiányában ugyan felvettük a moldávok spanyolok elleni előzőnapi mérkőzését és elemeztük is, ennek ellenére csak két és fél negyedig tudtuk magunkat tartani. 1-0-ra még a BVSC vezetett, majd Zinnurov két találatával fordított az Imperial, 2-2-re szépítettünk, majd Masliuk két góljával megint meglépett a fehér csapat. Egy ötméteressel közelebb tudtunk jönni, de ekkor a moldávok megint kettőt hintettek, nekünk csak egy szépítő találatra futotta, aztán a Zinnurov-Masliuk páros háromszor is villant, így már tetemes, ötgólosra nőtt a különbség. A harmadik negyed végén egy szépítő találatot követően 9-5-tel vonultunk a kisszünetre. A negyedik negyedben is csak egy góllal, 3-2 múlta felül a mieinket a moldáv csapat. 12-7 lett a vége. A vereség ellenére jól és fegyelmezetten játszottunk, nagy erőfeszítésre kényszerítettük ellenfelünket. Sajnos kapás oldalon és centerben a Masliuk-Zinnurov kettőst nem tudtuk kellőképpen semlegesíteni, a 12 gólból 9-t ők termeltek. Már látszott, hogy a mutatott játékukkal, nagy eséllyel indulhatnak a csoportelsőségért és akár a döntőben az Octopust is megszorongathatják.

 

4. nap. 08.29. szerda

Szerdán a Budai LTD szabadnapos volt, így csak a BVSC szállt vízbe a Real Canoe ellen. A magyar csapat mérkőzése előtt egy csoport végső sorrendet meghatározó találkozóra került sor, ahol az Imperial Sport a második félidei 3-0-nak köszönhetően 8-5 diadalmaskodott a spliti veteránok felett. Ezt követően jöttek Plesztovits Pistiék. Tavaly a Tungsram SC is találkozott a spanyol alakulattal a 9-10. helyért folyó párharcban. Akkor a magyar csapat, remek második félidei játékával 11-7-re nyert. Most is elfogadtuk volna ezt az eredményt. A találkozó 1-1-es első negyeddel kezdődött, majd a BVSC 2-1-re nyerte a második, majd jó védekezéssel és az emberelőnyök jó kihasználásával 3-0-ra hozta a harmadik negyedet. 6-2-nél, az utolsó negyed elején a spanyolok két blokkon és kapus kézen megpattanó labdával felzárkóztak kétgólnyi távolságra. A BVSC jól hajrázott és két, gólra váltott emberelőnnyel megszületett a 8-4-es végeredmény. Ezzel a BVSC 2 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a csoportkört.

 

5. nap 08.30. csütörtök

Az ötödik napon a BVSC volt szabadnapos, míg a Budai LTD a moldávokkal játszott. Ekkor már Köllő Attila is a csapat rendelkezésére állt. Az Imperial Sport 5-1-es első negyeddel indított, aztán következett egy 2-0. A harmadik negyedet 3-3-as döntetlenre hozta ki a Budai. Az utolsó negyedben ismét megrázták magukat Zinnurovék és az 5-2-vel kialakították a 15-6-os végeredményt.

 

6. nap 08.31 péntek

A záró napon a helyosztókra került sor . A Budai LTD négy vereségével a csoport utolsó helyére került. A B csoportból jövő ellenfele egy hármas körbeverés után derült ki. Az Octopus csoportelsősége nem forgott kockán, második a Dubrovniki veteránok lettek, míg a többi helyért a finn Helsingfors, a német Uerdingen és a szlovák Kassa versenyzett. Hétfőn a finnek 7-6-ra verték az Uerdingent, míg a németek kedden 5-4 verték a Kassát. Sok múlott a csütörtöki Helsingfors Kassa találkozón, ha a finnek nyernek, akkor ők a csoport harmadikok és akkor a BVSC-vel játszanak az 5-6. helyért, döntetlen is a finneknek kedvezett volna. Kassa győzelem esetén a finnek a csoport utolsó helyére kerülnek és ekkor a győzelem arányát, a gólkülönbséget is vizsgálni kellett. Amennyiben a Kassa 2 gólnál többel nyer, ők a harmadikok és a németek a negyedikek. A Kassa végül 9-4-re nyert, így pénteken a Budai a finn Helsingfors-sal játszott a 9-10. helyért. A finn együttest idén is két magyar pólós segítette. Tavalyhoz hasonlóan az Ozorai- Faterpólóban játszó Klima András, illetve az YBL-Octopus-szal tavaly Masters világbajnok Szilágyi Zsolt, aki évekkel ezelőtt finnországi munkája idején ebben a csapatban játszott. A találkozó pikantériája volt, hogy a két YBL-ös játékos Köllő és Szilágyi ezen a találkozón egymás ellen csatázott. Az első negyedet 2-1-re a Budai hozta, majd Szilágyi Zsolt három és Petri Fri egy találatával, 4-1-gyel megfordította a mérkőzést a finn csapat. A harmadik negyedben 2-1 volt a finnek javára, így háromgólosra növekedett az előnyük. Az utolsó játékrészben megtáltosodott a Budai Köllő Attila és Bánfai Balázs góljaival 8-8-as döntetlenre jöttek fel. Aztán a vége előtt fél perccel a Helsingfors emberelőnyhöz jutott, amit a kivédekezett a Budai. A visszarendeződés egyenlő létszám mellett nem sikerült, így a vége előtt 5 másodperccel Kimmo Karinto révén a finnek megszerezték a győztes gólt (8-9) és a 9. helyet, a Budai LTD tízedik lett.

A 7-8. helyért a spanyol Real Canoe és a német Uerdingen Masters csapott össze. A spanyolok végig 2-3 góllal vezettek a mérkőzés során, aztán az utolsó negyedben a németek kiegyenlítettek. 7-7 után jöhettek a döntő ötméteresek, itt a spanyolok 3-2-re jobbnak bizonyultak a németeknél. A spanyolok lettek a hetedikek.

Az 5-6. helyért a BVSC a Kassával küzdött meg. A kassai csapat 2017 novemberében alakult meg. 15 játékosuk közül heten még a tavalyi VB-n szeplő Pöstyént erősítette. Anno a VB csoportkörben a Tungsram 9-3 nyert, míg a Budai a 15-16. helyért folyó helyosztón maradt alul ötméteresekkel 13-12-re (rendes játékidő 9-9, ötméteresekkel 4-3) a szlovákokkal szemben. Most, a találkozó első negyede 1-0-s magyar vezetést hozott, a mérkőzésről mérkőzésre javuló támadójátéknak és védekezésnek köszönhetően a következő játékrész 4-0 volt a BVSC-nek. A borús, esős időben a harmadik negyed 1-1-s döntetlennel zárult. Az utolsó negyedet újabb két góllal nyitottuk, majd a Kassa szerzett egy blokkon megpattant lövésből és egy emberelőnyből gólt. A záró találatot egy egész pályás indítással a vasutas gárda szerezte meg. 9-3 lett a vége. A BVSC az 5. lett.

 

Thumbnail
A BVSC Heavy Tools csapata

 

A bronz meccsen a két horvát együttes találkozott egymással. A Split 7-6-ra verte a Dubrovnikot, ezzel ők lettek a harmadikok.

A korcsoport döntőjét az Octopus és az Imperial játszotta. Nagy volt a küzdelem, a második negyedben az Octopus elhúzott 4-3-ra, a harmadik negyed végén 5-3 volt az eredmény. A moldávok utolsó erejüket is mozgósították, de csak egy gólra tudták lecsökkenteni a hátrányukat, 7-6-ra nyert az Octopus, így a Világbajnokság után az EB-t is megnyerték Nyíri Zoltánék.

A többi korcsoportban is voltak magyar sikerek.

• A hölgyek +30-as korcsoportjában a Budakalász aranyérmes lett.

• Férfiak +30. A Vác lett az első, a Neptun a második, míg a BVSC Heavy Tools a negyedik.

• Férfiak +35. Hungarian Bull’s Blood második, az ESE Masters a harmadik helyet szerezte meg.

• Férfiak +40. Aranyérmes az Oázis csapat, míg az OSC Kft a negyedik lett.

• Férfiak +50. A Vidám Vízilovak arany, a BVSC Heavy Tools bronzérmet szerzett.

• Férfiak +55. A Sunday Boys bronzérmes lett.

Összesítve, a 14 induló magyar vízilabda csapat 5 első, 2 második, 3 harmadik, 2 negyedik, egy ötödik és egy tízedik helyet szerzett Kranjban, Gratulálunk minden érmesnek és helyezettnek!

 

Eredmények (+45 Budai LTD):

2018.08.26. Real Canoe NC– Budai LTD           6-3

2018.08.27. BVSC Heavy Tools – Budai LTD   12-2

2018.08.28. Veteran 70 Split – Budai LTD       19-3

2018.08.30. Imperial Sport - Budai LTD   15-6

2018.08.31. Budai LTD - Helsingfors Simsall.   8-9

 

Eredmények (+45 BVSC Heavy Tools):

2018.08.26. Veteran 70 Split – BVSC Heavy Tools 9-3

2018.08.27. BVSC Heavy Tools – Budai LTD         12-2

2018.08.28. Imperial Sport – BVSC Heavy Tools 12-7

2018.08.29. Real Canoe NC – BVSC Heavy Tools      4-8

2018.08.31. BVSC Heavy Tools – VKVKE Kosice        9-3

 

Úszás

 

Thumbnail
Valter a győzelmi dobogón

 

Kalaus Valter úgy gondolta, hogy az előző heti vízilabda torna jó kis ráhangolódás lesz a következő hétvégén, a Bledi tóban megrendezett nyíltvízi úszásra. A tavalyi VB-hez hasonlóan idén is a 3.000 méteres távon indult a 45-49 évesek kategóriájában. 2017-ben, Balatonfüreden második helyezett lett az olasz Fabio Calmasini mögött, most, hogy a nagy ellenfél korcsoportot váltott elvileg megnyílt a lehetőség a győzelem felé. Kérdéses volt viszont, hogy a 45-49 évesek közé idén felkerülő fiatalabb, 1973-ban született versenyzők mire lesznek képesek. Úgy látszik, hogy Valternak elég volt a vízilabdás felkészülés. 95 nevezett indulóból 77-n értek célba (17-en nem jelentek meg a rajtnál, 1 versenyzőt kizártak). Közülük Valter elsőnek úszott át a célvonalon 34:23.3-as idővel, ezzel aranyérmet szerzett a Budapesti Honvéd Senior úszóinak. Gratulálunk Valternak a szép eredményhez!

Sikeres EB-n van túl a magyar kontingens. Az öt sportág összesített éremtáblázatán Magyarország az 5. helyen végzett 99 éremmel, amiből 42 volt arany, 25 volt ezüst és 32 volt bronz!

Módosítás dátuma: 2018. október 28. vasárnap, 15:02